Virtuele fotografie, digitale kunst (CGI,VR, AI) en traditioneel schilderen

Albert Smit
Tim S. Trebla

Nieuweburen 117
8911EZ Leeuwarden
tel: 06-10265250
www.timstrebla.nl
Instagram: Tim S. Trebla
Flickr: Tim S. Trebla

albert@timstrebla.nl

Albert Smit 0 Portretfoto

“Ik ben geboeid door de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen en soms anders interpreteren dan ze werkelijk is. En vooral de realistische illusie van bizarre situaties in dromen trekt me aan.”

Biografie

Van jongs af aan was ik altijd bezig met tekenen en schilderen. En dromen. Na mijn opleiding in industrieel ontwerpen, waar ik me vooral toelegde op toegepast tekenen en 3D-rendering, liet ik het beeldende werk liggen om me op muziek te richten, eerst met gitaar en later met cello. Rond 2005 herontdekte ik mijn passie voor fotografie, en tijdens een 365-dagen project in 2010 ontwikkelde ik mijn huidige stijl. Deze evolueerde naar geënsceneerde fotografie, Photoshop, 3D-ontwerp met software zoals 3D Studio en Blender. En zijn virtual reality (VR), artificial intelligence (AI) en interactieve multimedia een logisch vervolg.

Sinds de coronatijd is ook het schilderen weer terug gekomen. Een goede, haast meditatieve tegenhanger van alle digitale techniek.

Inspiratie

Mijn fascinatie voor dromen en de werking van het brein is een constante bron van inspiratie. Ik ben geboeid door de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen en soms anders interpreteren dan ze werkelijk is. En vooral de realistische illusie van bizarre situaties in dromen trekt me aan.

Mijn werken neigen naar magisch realisme, vervreemdend en misschien toch mogelijk. Vaak met een duister randje.

Ik haal inspiratie uit de boeken van auteurs als Mulish, Takashi Murakami, uit de films van bijvoorbeeld David Lynch, David Cronenberg en Guillermo del Toro. Ook beeldend kunstenaars als Carel Willink, René Magritte, en fotograaf Arthur Tress hebben zeker invloed gehad.

En uit mijn eigen dromen, die ik ’s ochtend zo veel mogelijk noteer, voor ze vervlogen zijn.

Albert Smit - big fish in a small pond
big fish in a small pond
2023 - kraai

Achtergrond

Oorspronkelijk overwoog ik een opleiding aan de kunstacademie of in een bètarichting, maar koos uiteindelijk voor industrieel ontwerpen aan de TU Delft. Een combinatie van techniek en toegepaste creativiteit. Daarnaast heb ik mij verder ontwikkeld door autodidactisch leren en diverse workshops, onder andere bij Buitenkunst.

Ik zie mijn kunst als een speeltuin om nieuwe technieken uit te proberen, en probeer mezelf elk jaar opnieuw uit te vinden, met nieuwe media, een nieuwe draai. Zonder dat de essentie of stijl verloren gaat.

Momenteel richt ik mij steeds meer op het ontwikkelen van interactieve multimedia-installaties. Waar toeschouwers zelf de beelden, geluid en beweging kan beïnvloeden.

Daarnaast werk ik in een team aan een voorstelling met het Fries Project Orkest, getiteld ‘De Kunstmatige Vriendin’, gebaseerd op een verhaal van Kashuo Ishiguro.

Huidige en nieuwe projecten:

Dream Dream – groepstentoonstelling bij Spoonk Art Cantina t/m 15 april 2024

De Grenzeloze Generator – interactieve installatie: Een krakend oud TV-meubel heeft een geheim. Terwijl jij kijkt, kijkt het naar jou. Jouw aanwezigheid brengt een AI-aangedreven installatie tot leven, waar je woorden en bewegingen, je dromen en verlangens de stroom van beelden bepalen. Alles blijft tussen jou en de machine. – 4 & 5 mei, Pingjum

De kunstmatige Vriendin – Multimedia Concert van Fries Project Orkest- Najaar 2024

Vorige edities

2023 – Zee van Ruimte
2022 – Laat het Los
2021 – Chaos
2019 – VR-tentoonstelling
2018 – Waailand

2022 - One day it will be spring again
2022 - One day it will be spring again

Albert Smit (Nijmegen, 1970): fotograaf, CGI-artiest, digitaal en traditioneel schilder, muzikant en bovenal techneut en onderzoeker. Iemand die graag voor de muziek uit loopt, nieuwe dingen wil leren en een experiment niet schuwt.