Festival Kunst Achter Dijken vindt plaats op 4 en 5 mei in Pingjum. Bij mooi weer zijn er op diverse plaatsen terrassen geopend. Het Dorpshuis, kerken, boerderijen en enkele woonhuizen zijn ingericht als expositieruimtes en muziekpodia. Het festival laat een selectie zien van wat er aan hedendaagse kunst in Friesland wordt gemaakt. Exposities met schilderijen, films, foto’s, beelden, en installaties vormen de basis van het festival. De kunstenaars zelf zijn tijdens het weekend aanwezig. Op verschillende plaatsen geven kunstenaars workshops (soms tegen een kleine materiaalvergoeding) en demonstraties. Zo kunt u op het plein voor het dorpshuis een voelsteen maken, een demonstratie zilvergieten zien bij Edelsmederij Elske, of een demonstratie fotografie en VR zien in Podium Pingjum op zondag.
De tweede pijler van het festival vormen de optredens van muzikanten. De optredens vinden plaats op straat, in tuinen en tussen de kunstwerken in de expositieruimten. Zo speelt Orquesta Astor onder leiding van Bob Driessen tango’s in het oude schoollokaal van Lokaalwerk. De Harmonie van Pingjum bestaat dit jaar 125 jaar en viert dat onder andere tijdens het festival. Zij spelen in klein gezelschap op verschillende locaties in het dorp. Swingen doet het optreden van Ananazz, de jongerenband uit Leeuwarden. Zij spelen Funk, Jazz, Afro-beat, Balkan Beat en Ska. Zij treden op in te Plak, bij mooi weer in de tuin. Tenslotte is er zaterdag het optreden van de Troubledoors; twee muzikanten die langs de exposities trekken en korte improvisaties laten horen naar aanleiding van de kunstwerken. Klik hier voor het volledige programma.
Op het festival zijn enkele bijzondere exposanten en tentoonstellingen. Zo exposeren in Te Plak drie expressionistische schilders. Jan van der Meulen toont zijn felgekleurde fantasielandschappen en steden, samen met grafisch werk en kleurrijke beelden. Ton Bouchier uit Leeuwarden toont zijn vervormde portretten en onbeholpen manfiguren geschilderd in een ruimte van kleurvelden. Felix Roosenstein uit Pingjum toont enkele van zijn figuratieve schilderijen in blauw, wit en grijzen.
In het schuilkerkje, een van de mooiste gebouwen van Pingjum met een indrukwekkende geschiedenis, toont Monique Buising uit Leeuwarden haar installatie ‘Van scherven en smulpapen’. Haar uitstalling van gebroken en opnieuw in elkaar gelijmd servies, waarbij de ontbrekende scherven worden aangevuld met mos, stof, bloemen en draad, tonen een geschiedenis van bloei en verval. Ook haar gedichten, uit de dichtbundel Scherven, over ‘verlies, verwonde verhalen en vergeten dingen’, maken onderdeel uit van de installatie.
Stefan Belderbos laat in de oude bakkerij aan de Grote Buren 8 zijn plannen zien voor de toneelvoorstelling Kerk van klei. Deze voorstelling over het landschap in de Lytse Bouhoeke, met beeldende kunst, geluidskunst, koorzang en performances, staat voor november 2019 gepland in de Koepelkerk van Witmarsum.
Buiten het dorp, na een mooie wandeling van vijftien minuten, kunt u genieten van een expositie met fotografie, beelden en schilderijen. Zes kunstenaars exposeren onder andere in de tuin en kas van een voormalige boerderij aan de Riegeweg 3. De kunstenaars tonen hun interpretatie van het leven om hen heen in landschapskunst, schilderwerken, fotografie en objecten. Van vervreemdend abstract tot hyperrealistisch.
De toegang voor alle voorstellingen en exposities tijdens het festival (passe partout) bedraagt € 3,00. De tickets zijn op de dag zelf te koop in het Dorpshuis, Lammert Scheltesstraat 12, of bij de Grote Buren 8, tegenover de Victoriuskerk.
Openingstijden:
Zaterdag 4 mei van 13.00 tot 17.00
Zondag 5 mei van 11.00 tot 17.00 uur.
Deelnemende kunstenaars:
Tanja van Abbema (objecten), Renate de Backere (fotografie), Stefan Belderbos (multidisciplinair), Ernst Bernson en Yvonne Willems van LokaalWerk (multidisciplinair), Monique Buising (installatie),Ton Bouchier (schilderijen), Frans Boomsma (schilderijen), Marja Driessens-Diessel (fotografie), Anna Akke Fopma (beelden), Hjerre Sjoerd Gaastra (beelden), Jehannes Hibma (beelden), Ab Hofstra (fotografie), Tinie Hofstra (fotografie), Jan Hofstra (beelden), Jeroen Hoogendoorn (film), Elske Klik (sieraden), Margreet Maas (schilderijen), Jan van der Meulen (grafiek, schilderijen), Gitta Overmaat (fotografie), Felix Roosenstein (schilderijen), Albert Smit (fotografie).