Tekenaar/ muzikant / tekstschrijver / fotodraver

Naam: Gerben Gerbrandy
Artiestennaam: Gabberandy
Tekenaar/ muzikant / tekstschrijver / fotodraver

De Tsjasker 30
8748 DW Witmarsum
Tel: 06- 23586824
gagerbrandij@gmail.com
Instagram: GERBEN_ALBERT (tekenwerk en foto’s)
Facebook: Gerben Gerbrandy, Xigatze, dEROELS, Tigers fan Greonterp, The Isuzus

Biografie

Gerben Gerbrandy (1962) is tekenaar, muzikant en tekstschrijver. Al vanaf zijn kleuterperiode heeft hij veel gekrabbeld en getekend, op de Pedagogische Academie “De Him” kreeg het tekenen een boost door de specialisatie tekenen. In de jaren negentig heeft Gerben stripsgetekend voor het underground strip blad Gr’nn. Als muzikant en tekstschrijver startte Gerben in 1986 de Friestalige band Wiegels Wjukkelmasine, na het stoppen van deze band ging hij verder als gitarist in de bands Xigatze, dEROELS en Tigers fan Greonterp. Bij al deze bands heeft hij cd hoezen gemaakt. Bij deze bands verzorgt hij de beelden (tekenwerk, foto’s) die bij optredens op schermen worden vertoond.

Gerben Gerbrandy 01 Sjongfammentreast 2021
Gerben Gerbrandy 01 Sjongfammentreast 2021
Gerben Gerbrandy 02 hielalhelm 2024
Gerben Gerbrandy 03 Hellacopter 2024
Gerben Gerbrandy 03 Hellacopter 2024
Gerben Gerbrandy 05 Mistyk 2023
Gerben Gerbrandy 04 Gagarin 2024
Gerben Gerbrandy 06 Fotodraafhalte 2023

In 2021 heeft hij de opleiding Cultuur Begeleider afgerond aan hogeschool “InHolland” te Haarlem. Na deze opleiding startte “meester” Gerben op de basisschool de Ark met cultuurlessen: Beeldende Vorming, Drama, Muziek en Erfgoed. Zijn ervaring met tekenen, toneel (regisseur), als muzikant/tekstschrijver kwamen hier goed van pas.

Stijl en Inspiratie

Na een reis door Japan raakte Gerben geïnspireerd door de kunstenaar Hokusai en het Manga tekenen. Deze invloeden zijn terug te vinden in zijn huidige tekenwerk. Het werk begint meestal met een potloodschets op A4 300 grams papier, deze schets wordt met fineliners uitgewerkt, daarna wordt kleur toegevoegd met aquarel potloden. Deze tekeningen worden soms gefotografeerd en zo op een groter scherm geprojecteerd. De tekeningen hebben vaak een link met de actualiteit.

Als muzikant is Gerben geïnspireerd door stromingen als psychedelica, new wave, postrock en shoegaze. Als tekstschrijver zijn de inspiratiebronnen onder anderen Nick Cave, Luc de Vos (Gorki) en Elmar Kuiper.

Huidig Werk en Projecten

Gerben is naar aanleiding van het thema “Grenzeloos:  bezig met de mens en de ruimte die hij inneemt, dit gaat van ruimtereizen tot het innemen van een ander grondgebied. Zie ook de foto’s.

Eerder heeft Gerben meegewerkt aan drie “ljochtkuiers” in Witmarsum, hij was hier aanwezig met muziek, theater, installaties  (snie tv, fiesta muerto) en tekenwerk. Bij Kunst achter dijken heeft hij meegedaan aan de volgende projecten, in 2021 met Sjongfammentreast.  Bij het thema van 2022 “Laat het los” voerde hij met de bands Xigatze en dEROELS de beeldende vertelling “Nakajima’s Stien” uit. Vorig jaar bij “Een zee van ruimte”  waren zijn Fûgelminsken tekeningen te zien.