2022 - One day it will be spring again
2022 - One day it will be spring again

Kunstenaar, techneut en onderzoeker Albert Smit toont vier fotowerken die tot stand zijn gekomen met behulp van Artificial Intelligence (AI).

Who let the bots out?

Ik ben gefascineerd door de razendsnelle ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI). Naast praktische toepassingen -variërend van zoekresultaten in Google tot het detecteren van tumoren op röntgenfoto’s- is er uiteraard de hype. Vrijwel elke ontwikkelaar van een nieuwe app zal wel iets met AI verzinnen. Vaak leuk om een avondje mee te spelen, daarna is de nieuwheid er weer van af. Intussen is er weer een geheel nieuwe generatie AI opgestaan die een creatieve kant blijkt te hebben. Kan ik deze inzetten om kunst te maken?

Albert Smit. Dancing in the streets
Albert Smit. Dogs of War.

Deze AI’s hebben klinkende namen als BERT, GPT-3, VQGAN+CLIP, Dall-E, GauGAN en Deep Dream Generator. Ze hebben ieder hun eigen specialisme. Sommige zijn goed in taal, kunnen dichten, redeneren en filosoferen, andere kunnen beelden creëren, muziek componeren en zelfs brainstormen en (on)zinnige ideeën aandragen.

Bij een aantal beelden hoort geluid, en soms kun je ze zien bewegen op jouw telefoon met behulp van de speciale QR-codes bij de foto's.

Ze zijn getraind op ongelooflijk veel data, hebben alle teksten gelezen, alle beelden gezien en alle muziek geluisterd die er bestaat. Zolang het maar ergens op internet te vinden is. Ze kunnen daardoor bijna alles creëren wat je vraagt. Maar wel met een twist. Want ze hebben de klok horen luiden, maar geen idee waar de klepel hangt. Of wat überhaupt een klok is. Dus je krijgt een huis zonder deuren, of een schaap met vijf poten. Of de essentie van een menigte, waarin je niemand echt kan herkennen. Het is vertrouwd en vervreemdend tegelijk.

Ik omarm die twist, en de AI-bots krijgen een plaats in mijn digitale atelier en speeltuin ‘Imaginalis Synthetica’. En ze gaan samen met me aan de slag. Soms volgen ze netjes mijn aanwijzingen en creëren beelden die ik verwacht. Maar vaker gaan ze hun eigen gang en komen met een storm van bizarre beelden waar ik geen controle over heb. Beelden die ik niet had verwacht, maar die me wel verwonderen en inspireren. Het is een symbiose waarbij we elkaar versterken.

Grote vraag hierbij is, wie heeft de beelden bedacht? Ben ik nog wel de kunstenaar? Of is de AI dat? En wat is kunst eigenlijk? Misschien moet ik dat ook loslaten. Er komen in ieder geval interessante beelden uit.

Atelierroute

Albert Smit doet ook mee met de atelierroute in het weekend van 18 en 19 juni. Hij exposeert in Podium Pingjum. Tijdens weekend geeft hij een presentatie/ workshop waarin hij laat zien hoe deze beelden tot stand zijn gekomen.

Albert Smit (Nijmegen, 1970): fotograaf, CGI-artiest, digitaal en traditioneel schilder, muzikant en bovenal techneut en onderzoeker. Iemand die graag voor de muziek uit loopt, nieuwe dingen wil leren en een experiment niet schuwt.