Er is een zee van ruimte. In mijn hoofd, in jouw hoofd, in ieders hoofd. Een bizarre parallelle wereld, ongrijpbaar, en door niemand anders te bezoeken dan jezelf.

Aan de oppervlakte is het bewustzijn, maar hoe diep is het daaronder? Hoe diep is die zee van het onbewuste? ’s Nachts, in dromen, komt deze diepte omhoog borrelen.

Soms rustig, soms stormachtig, sereen of vol van emotie. Angsten, verlangens, hoop, spijt, alles wordt uitvergroot. Schimmen uit het verleden en flarden uit het heden en al dan niet verboden fantasieën kunnen moeiteloos naast elkaar bestaan. En de rede is even zoek.Deze droomwereld is ongrijpbaar en ondeelbaar. Een foto maken kan je niet, en de herinneringen zijn weg voor je het weet.

 

 

Ik gebruik Midjourney (AI) voor het creëren van deze beelden. Een omstreden techniek. Want ben ik nog wel de kunstenaar, en steel ik niet van anderen? Ben ik niet een toerist geworden, die thuiskomt met wat kiekjes van betere kunstwerken?

In mijn optiek juist niet.

Deze kunstmatige intelligentie heeft vrijwel alle beelden die op internet te vinden zijn geconsumeerd. En dat zijn er vele miljoenen. Flickr, Instagram, het nieuws, Wikipedia, werk uit musea, stills uit films, videogames, alle reclame die naar ons lonkt en nog veel, veel meer.

Beelden die vaak beladen zijn met emotie, die iets vertellen over het mens-zijn.

In deze database zijn daardoor ook onze dromen, onze verlangens en onze angsten opgeslagen. Als een gedigitaliseerd collectief onbewuste. Een rationele sleutel om er een beeld uit te krijgen is er niet. Maar door de juiste vragen te stellen, komt er af en toe iets uit de diepte opborrelen.

Het resultaat is te zien in viewmasters. Zodat het maar door één persoon tegelijk bekeken kan worden. Intiem, vervliegend en nostalgisch.

Een inkijkje in mijn dromen, in jouw dromen, in ieders dromen?

 

Locatie: 2 – Podium Pingjum

Workshop Kunst en AI:

Zaterdag 11:00 en 15:00

Zondag 11:00 en 14:30

Overzicht Festival 2023