Kunst Kuier Pingjum

Van zaterdag 5 juni tot en met zaterdag 3 juli is er een bijzonder wandeling uitgezet in Pingjum. Vereniging Kunst Achter Dijken heeft twee exposities in de buitenlucht ingericht waaraan 20 kunstenaars uit Friesland een bijdrage hebben geleverd.

Het project ‘Kunst Kuier’ wordt georganiseerd als alternatief voor het jaarlijkse festival van Kunst Achter Dijken in Pingjum. Het festival kon wegens corona voor het tweede jaar op een rij helaas niet doorgaan. De vereniging vond het belangrijk om ondanks de beperkende corona maatregelen toch het werk van kunstenaars uit (Sùdwest) Fryslân op een veilige manier zichtbaar te maken.

Wandelend langs de slingerende Rommerdalaan richting de Pingjumer Halsbân kan men genieten van grote fotobeelden en installaties. Het thema van deze expositie is het landschap. Op de Rommerdalaan zelf zijn enkele dichtregels over het landschap geschreven. Het prachtige landschap met uitzicht op de zeedijk, en de bollen- en aardappelvelden vormde de inspiratiebron voor de kleurrijke, poëtische en soms ook kritische kunstwerken.

Aan de andere kant van het dorp, langs een wandelpad met uitzicht over de weilanden en het dorp, is er een tweede expositie. Deze expositie heeft een bijzonder thema: Uit de chaos van de wereld maak je uiteindelijk iets dat van jezelf is. Het thema is ontstaan tijdens een workshop van Kunst Achter Dijken, de tekst is van Frans Boomsma. Uit de chaos... sluit aan bij de pandemie die onze wereld op zijn kop heeft gezet. Maar het vertelt ook iets over hoe kunstwerken in het atelier kunnen ontstaan. Hoe allerlei beelden, woorden, klanken en gedachten door kunstenaars worden verwerkt en samengebald tot een nieuw werk. Ook hier spatten de kleuren soms van de foto’s en kun je luisteren en kijken naar de inspiratiebronnen van kunstenaars. Men kan genieten van de vrolijke glazen bloemen langs het pad (Elske Klik) of plaatsnemen in een kunstwerk in de vorm van een spiraal (Tanja van Abbema en Bauke Terpstra). Daar, met de blik op de hemel, kan iedereen de eigen chaos aan nieuw opgedane gedachten en beelden, ordenen en tot rust te brengen.

Foto: Nynke Brandsma

Tijdens de expositieperiode zullen er ook een aantal kleinschalige muziek optredens worden georganiseerd in de buitenlucht. Deze optredens worden kort van te voren aangekondigd op facebook en op de website.

De deelnemende kunstenaars aan de expositie zijn: Tanja van Abbema, Stefan Belderbos,  Ernst Bernson, Dien L. de Boer en Tjitske Andriesse, Frans Boomsma, Nynke Brandsma, Marja Driessens-Diessel, Anna Akke Fopma, Gerben Gerbrandy, Peter Hebbing, Ab Hofstra, Jan Hofstra, Elske Klik, Gitta Overmaat, Alwin Overwater, Albert Smit, Bauke Terpstra, Froukje Torensma, Yvonne Willems.

 

De expositie werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van: