De “flarden” van de Friese geschiedenis die ik in mijn schilderijen verwerk, sluiten aan op het thema van de expositie. Uit de chaos van de wereld – voor mij: de Friese geschiedenis – maak ik uiteindelijk iets dat van mij zelf is. De verwarrende interieurs, en meer letterlijk, de Friese staten (Dekemastate) en een verhaal zoals dat van “Gerlachus Buma, een Friese patriciërszoons in het leger van Napoleon, zijn zodanig in mijn schilderijen verwerkt dat, al is het niet onmiddellijk duidelijk wat er bedoeld wordt, er toch een atmosfeer is die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Een atmosfeer van kwetsbaarheid zowel in onderwerp als in techniek.

Mijn werk richt zich op het Friese landschap rondom mijn huis. Juist in deze corona tijd waarin mensen de natuur meer zijn gaan opzoeken heeft het weidse landschap een troostende werking. Dat is het goede van deze tijd: oog voor de natuur. En als je goed kijkt bestaat het nog. Het gedroomde landschap als luchtspiegeling die het waard is om in verf verbeeld te worden.

Het thema van de expositie is tot stand gekomen tijdens een workshop van Kunst Achter Dijken. Wij maakten die avond collages met beeld en tekst. Mijn tekst: ‘Uit de chaos van de wereld maak je uiteindelijk iets dat van jezelf is’ bleek een snaar te raken. Chaos is ook het vertrekpunt als ik een schilderij maak. Landschappen en interieurs lopen door elkaar totdat er een romantisch, nostalgische binnen/buiten wereld ontstaat.

Frans Boomsma