De mooiste wandeling rond Pingjum

Van zaterdag 21 mei tot en met zondag 19 juni is er opnieuw een bijzondere wandeling uitgezet rond Pingjum. Na een succesvolle eerste Kunst Kuier komt vereniging Kunst Achter Dijken dit jaar met een Kunst Kuier XL. Verspreid over een afstand van anderhalve kilometer staan meer dan 50 kunstwerken. Grote foto’s, installaties, schilderijen, gedichten en multimedia projecten van 20 kunstenaars maken de wandeling tot een verrassend avontuur.

De toegang is gratis.

Dicht-halte van Tanja van Abbema en Bauke Terpstra
DICHT HALTE met een gedicht van Bauke Terpstra
Annelies Alewijnse: collage

De Kunst Kuier XL voert via de randen van kunstenaarsdorp Pingjum naar de Riegeweg, met prachtig uitzicht over de akkers en de zeedijk. Kleurrijke foto’s van anderhalve meter bij een meter vertellen ieder een eigen verhaal.
Langs het schelpenpad staan de glazen torens van Elske Klik te schitteren. Bauke Terpstra en Tanja van Abbema verleiden de bezoekers om een ritueel met de Friese klei uit te voeren. 
Of loop door de ‘schuilplaats’ van Annelies Alewijnse. In haar multimedia project kun je via jouw eigen telefoon de geluiden en gefluisterde zinnen bij de installatie horen terwijl je naar haar collages kijkt.
Fotograaf Ton Groot Haar toont niet eerder gepubliceerde foto’s uit zijn serie ‘Het Spint’. Bij deze serie hoort het lied van de Friese muzikant en songwriter Esther de Jong dat via een QRcode op de eigen telefoon te beluisteren is.   

Annelies Alewijnse: collage

Laat het los

Alle activiteiten die Kunst Achter Dijken dit jaar organiseert in Pingjum, hebben als thema ‘Laat het los’. Het thema verwijst naar een beproefde houding voor onze omgang met het onverwachte en onvoorspelbare. Tegelijkertijd weerspiegelt het in Pingjum ook het verlangen naar een andere samenleving. Een samenleving zonder corona(maatregelen) of een waar de natuur meer ruimte krijgt. Het thema wordt door de kunstenaars op zeer verschillende wijzen ingevuld. Waar de een verwijst naar een persoonlijk verhaal over psychische nood, verdriet en eenzaamheid (Ton Groot Haar, Gitta Overmaat), verzamelt de ander ‘losgelaten’, bijna vergeten producten en beelden en maakt daar een nieuwe wereld van (Elske Klik, Annelies Alewijnse en Johannes Schotanus). Het landschap en de (verdwijnende) natuur keren terug in het werk van Frans Boomsma, Jan Hofstra en Stefan Belderbos. Tegelijkertijd verwijzen veel kunstenaars ook naar de manier waarop hun kunstwerken zijn ontstaan in het atelier. Zij probeerden hun perfectionisme en beproefde schilders- en foto- technieken in te ruilen voor een lossere, meer schetsmatige aanpak.

Frans Boomsma: Scherven aan zee
Frans Boomsma: Scherven aan zee

Deelnemende kunstenaars

Tanja van Abbema, Annelies Alewijnse, Stefan Belderbos, Frans Boomsma, Nynke Brandsma, Gitte Brugman, Thomas Burger, Marja Driessens-Diessel, Anna Akke Fopma, Gerben Gerbrandy, Ton Groot Haar, Ab Hofstra, Jan Hofstra, Elske Klik, Margreet Maas, Gitta Overmaat, Johannes Schotanus, Albert Smit, Ruud van Straten, en Bauke Terpstra.

Theatervoorstelling
Tijdens de laatste twee weekenden van de Kunst Kuier vinden er in Pingjum extra activiteiten plaats. Zo is er het ‘mini – iepenloftspul’ Het einde van een klimaatactivist. Het publiek wordt in kleine groepen van maximaal 16 personen  rondgeleid langs een deel van de Kunst Kuier. In driekwartier tijd wordt er aan de hand van de kunstwerken een verhaal vertelt over een fictieve klimaatactivist uit Pingjum die onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. Met humor, verbeelding en muziek wordt er een beeld geschetst van zijn acties. Kaarten voor de voorstelling kosten € 6,00.

 

Laat het los: muziek en open ateliers

In het laatste weekend van de Kuier, op 18 en 19 juni, openen een aantal kunstenaars de deuren van hun atelier en zijn er exposities in he Dorpshuis, kerken en schuren. Ook zijn er dan muziekoptredens in het dorp. Dit alles onder de naam: Laat het los: atelierroute in Pingjum

Nynke Brandsma: Mist gordijn
Nynke Brandsma: Mist gordijn

De wandeling
De Kunst Kuier begint buiten het dorp, over de brug van de Penjumer Feart, net voorbij Burenlaan 50. De expositie begint langs het schelpenpad en gaat daarna verder over de Molenlaan naar de Rommerdalaan. In het dorp zelf zijn ook nog twee kunstwerken (zie de rode stippen op de inzetkaart). 

Wie verder wil wandelen kan via de Riegeweg een mooi ommetje door de velden maken. Ook kan men over de Middeleeuwse dijk de Pingjumer Gulden Halsband naar de zeedijk lopen.

Mede mogelijk gemaakt door: