Laat het Los

Max Schotanus: Lifeforce Mysteria (close up). Te zien in het Dorpshuis
 

In het weekend van 18 en 19 juni bruist Pingjum van de activiteiten.

Van 11.00 tot 17.00 uur exposeren 15 kunstenaars op tien verschillende locaties in en rond het dorp. Er worden workshops voor kinderen georganiseerd en er zijn muziekoptredens. Ook vinden de laatste uitvoeringen van het mini iepenloftspul ‘Het einde van een klimaatactivist‘ plaats en kunt u een prachtige wandeling maken langs de Kunst Kuier XL. Er is kortom van alles te beleven en voor iedereen iets te doen.

Laat het los
Al deze activiteiten hebben een gemeenschappelijk thema: Laat het los. Het thema verwijst naar een beproefde houding voor onze omgang met het onverwachte en onvoorspelbare. Tegelijkertijd weerspiegelt het in Pingjum ook het verlangen naar een andere samenleving. Een samenleving zonder corona(maatregelen) of een waar de natuur meer ruimte krijgt. Het thema wordt door de kunstenaars op zeer verschillende wijzen ingevuld.

Tiger fan Greonterp
Muziekoptredens

Tijdens dit weekend vinden er diverse muziekoptredens plaats. Zo treedt zaterdag de Friese band Xigatze op in het tijdelijke ‘atelier’ van kunstenaar en mede-bandlid Gerben Gerbrandy. De band improviseert bij Nakajima’s Stien, een door Gerben Gerbrandy vertelde (en getekende) voorstelling over een Japans jongetje dat met een raket de ruimte in gaat.

De Tigers fan Greonterp, met  zanger/dichter Elmar Kuiper, treden op zondagmiddag op in het atelier van Gerben Gerbrandy. Deze band beleefde zijn debuut tijdens het Greidhoekfestival 2015. De Tigers fan Greonterp maakten furore in 2016 op het Freezefestifal en Explore the North en begin 2017 op Eurosonic.

Daarnaast zijn er op zaterdag en zondag ook optredens van het Jazzcombo Pingjum. Ook kunt u buiten op straat de klanken en muziek horen van de ‘muzikale plaaggeesten’,  die onderdeel uitmaken van de theatervoorstelling ‘Het einde van een klimaatactivist’.

Nynke Brandsma. Ronnie
Kinderkunstfestival

Op zondag 19 juni wordt er een speciaal programma voor kinderen georganiseerd. Van 10.30 tot 16.30 uur worden in de theetuin van Nije Trije allerlei workshops gegeven voor kinderen van 5 tot 15 jaar: Timmeren, spelen in een band, voelstenen maken, kunst maken van afvalmateriaal, en nog veel meer. Ook is er een optreden van Pingpopkidz. Klik hier voor meer informatie.

Deelnemende kunstenaars aan de atelierroute

Tanja van Abbema, Annelies Alewijnse, Frans Boomsma, Nynke Brandsma, Thomas Burger, Anna Akke Fopma, Gerben Gerbrandy, Ab Hofstra, Jan Hofstra,  Margreet Maas, Gitta Overmaat, Max Schotanus, Albert Smit, Bauke Terpstra en Froukje Torensma.

Praktisch

De atelierroute is op zaterdag 18 en zondag 19 juni geopend van 11.00 tot 17.00 uur. 

Bij alle locaties kunt u een folder meekrijgen met daarop alle locaties, kunstenaars én het muziekprogramma. Bij de Kunst Kuier XL staan informatieborden.

De toegang is gratis. Alleen voor de theatervoorstelling wordt een kleine toegangsprijs (€ 6,00) gevraagd. Kaarten zijn online te bestellen of aan de kassa (half uur voor aanvang van de voorstelling).