Laat het Los

Max Schotanus: Lifeforce Mysteria (close up). Te zien in het Dorpshuis

In het weekend van 18 en 19 juni bruist Pingjum van de activiteiten.15 kunstenaars exposeren op tien verschillende locaties in en rond het dorp. Er worden workshops voor kinderen georganiseerd en er zijn muziekoptredens. Ook vinden de laatste uitvoeringen van het mini iepenloftspul ‘Het einde van een klimaatactivist‘  plaats en kunt u een prachtige wandeling maken langs de Kunst Kuier XL. Er is kortom van alles te beleven en voor iedereen iets te doen.

Laat het los
Al deze activiteiten hebben een gemeenschappelijk thema: Laat het los. Het thema verwijst naar een beproefde houding voor onze omgang met het onverwachte en onvoorspelbare. Tegelijkertijd weerspiegelt het in Pingjum ook het verlangen naar een andere samenleving. Een samenleving zonder corona(maatregelen) of een waar de natuur meer ruimte krijgt. Het thema wordt door de kunstenaars op zeer verschillende wijzen ingevuld.

Nynke Brandsma. Ronnie

Froukje Torensma exposeert dit weekend in een van de mooiste schuilkerkjes van Nederland, de Fermanje. Zij schrijft over het thema ‘Laat het los’:
De natuur is altijd in beweging, laat oude vormen los en doet nieuwe vormen verschijnen. De seizoenen, eb en vloed, de vogeltrek, het verpoppen van een rups, de ontwikkeling van zaad tot bloem, zonsopkomst en zonsondergang- iedere volgende fase vraagt om loslaten.

Tiger fan Greonterp
Muziekoptredens

Tijdens dit weekend vinden er diverse muziekoptredens plaats. Zo treedt zaterdag de Friese band Xigatze op in het tijdelijke ‘atelier’ van kunstenaar en mede-bandlid Gerben Gerbrandy. De band improviseert bij Nakajima’s Stien, een door Gerben Gerbrandy vertelde (en getekende) voorstelling over een Japans jongetje dat met een raket de ruimte in gaat.

De Tigers fan Greonterp, met  zanger/dichter Elmar Kuiper, treden op zondagmiddag op in het atelier van Gerben Gerbrandy. Deze band beleefde zijn debuut tijdens het Greidhoekfestival 2015. De Tigers fan Greonterp maakten furore in 2016 op het Freezefestifal en Explore the North en begin 2017 op Eurosonic.

Daarnaast zijn er op zaterdag en zondag ook optredens van het Jazzcombo Pingjum. Ook kunt u buiten op straat de klanken en muziek horen van de ‘muzikale plaaggeesten’,  die onderdeel uitmaken van de theatervoorstelling ‘Het einde van een klimaatactivist’.

Victoriuskerk: ook op 11 en 12 juni geopend.
Victoriuskerk

In de pas gerenoveerde Victoriuskerk van Pingjum exposeren Tanja van Abbema en Bauke Terpstra. Zij maakten vier opvallende installaties voor de Kunst Kuier XL. Hun expositie in de Victoriuskerk met installaties en mixed mediawerk is het enige onderdeel van de atelierroute in Pingjum dat ook op zaterdag 11 en zondag 12 juni is geopend.

Deelnemende kunstenaars

Tanja van Abbema, Annelies Alewijnse, Frans Boomsma, Nynke Brandsma, Thomas Burger, Anna Akke Fopma, Gerben Gerbrandy, Ab Hofstra, Jan Hofstra,  Margreet Maas, Gitta Overmaat, Max Schotanus, Albert Smit, Bauke Terpstra en Froukje Torensma.

Praktisch

De atelierroute is op zaterdag 18 en zondag 19 juni geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over de deelnemende kunstenaars kunt u t.z.t. hier downloaden.

Bij alle locaties kunt u een folder meekrijgen met daarop alle locaties, kunstenaars én het muziekprogramma.

De toegang is gratis. Alleen voor de theatervoorstelling wordt een kleine toegangsprijs gevraagd.

Met dank aan: