De mooiste wandeling rond Pingjum

Van zaterdag 21 mei tot en met zondag 19 juni 2022 organiseerde Kunst Achter Dijken opnieuw een Kunst Kuier. Verspreid over een afstand van anderhalve kilometer stonden meer dan 50 kunstwerken. Grote foto’s, installaties, schilderijen, gedichten en multimedia projecten van 20 kunstenaars maakten de wandeling tot een verrassend avontuur. Niet in de laatste plaats omdat bij sommige kunstwerken ook muziek was te horen, te beluisteren via de QR-code.

Maar er was meer. In het laatste weekend van de kuier vond ook het Kinder Kunst Festival plaats en was er een open atelierweekend met muziekoptredens. Daarnaast organiseerden wij  het mini iepenloftspul “Einde van een klimaatactivist”.

Alle activiteiten hadden hetzelfde thema: ‘Laat het los’. Het thema verwijst naar een beproefde houding voor onze omgang met het onverwachte en onvoorspelbare. Tegelijkertijd weerspiegelt het in Pingjum ook het verlangen naar een andere samenleving. Een samenleving zonder corona(maatregelen) of een waar de natuur meer ruimte krijgt.

Theatervoorstelling
Tijdens de laatste twee weekenden van de Kunst Kuier vonden er in Pingjum extra activiteiten plaats. Zo was er het ‘mini – iepenloftspul’ Het einde van een klimaatactivist. Het publiek werd in kleine groepen van maximaal 16 personen  rondgeleid langs een deel van de Kunst Kuier. In driekwartier tijd werd er aan de hand van de kunstwerken een verhaal verteld over een fictieve klimaatactivist uit Pingjum die onder verdachte omstandigheden om het leven was gekomen. Met humor, verbeelding en muziek werd er een beeld geschetst van zijn acties.

Kinder Kunst Festival

Het Kinder Kunst Festival vond plaats op het terrein van camping en theetuin de Nije Trije in Pingjum. Het terrein was voor die dag veranderd in een kleurrijk festivalterrein met tenten waar de workshops plaatsvonden. Op het terrein was ook een tentoonstelling van schilderijen die de kinderen van de Doe club uit Pingjum in de weken ervoor hadden gemaakt. Tussen alles door liep een poppenspeelster rond met een marionetdier dat vooral de kleinsten wist te verlokken tot hele gesprekken. Zo’n 150 kinderen met hun ouders wisten het festival te vinden.

Deelnemende kunstenaars

Tanja van Abbema, Annelies Alewijnse, Stefan Belderbos, Frans Boomsma, Nynke Brandsma, Gitte Brugman, Thomas Burger, Marja Driessens-Diessel, Anna Akke Fopma, Gerben Gerbrandy, Ton Groot Haar, Ab Hofstra, Jan Hofstra, Elske Klik, Margreet Maas, Gitta Overmaat, Johannes Schotanus, Albert Smit, Ruud van Straten, en Bauke Terpstra.

Daarnaast waren er optredens van de Friestalige bands Xigatze en dEROELS, van Jazzcombo Pingjum en Pingpop Kidz.

Mede mogelijk gemaakt door: