Pingjum maakt zich de komende maanden sterk voor de aanleg van een kunstzinnige tuin. Afgelopen woensdagavond 25 februari is hiervoor in het dorpshuis een eerste begin gemaakt. Tien vrouwen uit Pingjum maakten onder leiding van kunstenaar Elske Klik kleurrijk zeepjeskruid, enorme bekerplanten en stoere petsla.
Elske Klik wil het liefst heel Pingjum aan het werk zetten in haar collectieve tuin. ‘Ik had al lange tijd het idee om met de mensen in het dorp een gezamenlijk kunstwerk te maken’, vertelt zij. Nu is het dan eindelijk zo ver. Met haar kunstzinnige tuin wil zij op ludieke wijze de gemeenschapszin van het dorp in beeld brengen. ‘De uitspraak vorig jaar zomer van de minister van sociale zaken, Jetta Klijnsma, was de inspiratiebron voor mijn coöperatieve kunsttuin’, vertelt Elske Klik. ‘Klijnsma stelde dat ouderen, om hun lagere pensioenuitkering op te vangen, een moestuin konden nemen. Samen met de inwoners van Pingjum wil ik nu een kunstzinnige moestuin aanleggen. Zie het als een knipoog naar alle andere coöperatieve activiteiten die op dit moment in het dorp in gang zijn gezet. Ook de vrolijke en kleurrijke kunst in de tuin is van en voor de dorpsgemeenschap.’
In de tuin van Elske Klik groeien allemaal kleine kunstwerkjes gemaakt door de dorpsbewoners. Het is een tuin voor het oog en het hart, en niet voor de maag. Zij werkt hierbij samen met allerlei clubs en organisaties uit het dorp. Zo heeft zij een groep breiende en hakende dames gevonden die insecten gaan maken voor in de tuin. De kunsttuin is volgens Klik niet compleet zonder hun ‘rondzoemende’ gehaakte bijen. De cliënten van dagbesteding te Plak zijn bezig met het inpakken van zeepjes voor het zeepjeskruid. En daarnaast organiseert Elske Klik diverse workshops waar iedereen in Pingjum aan kan deelnemen.ieve tuin. ‘Ik had al lange tijd het idee om met de mensen in het dorp een gezamenlijk kunstwerk te maken’, vertelt zij. Nu is het dan eindelijk zo ver. Met haar kunstzinnige tuin wil zij op ludieke wijze de gemeenschapszin van het dorp in beeld brengen. ‘De uitspraak vorig jaar zomer van de minister van sociale zaken, Jetta Klijnsma, was de inspiratiebron voor mijn coöperatieve kunsttuin’, vertelt Elske Klik. ‘Klijnsma stelde dat ouderen, om hun lagere pensioenuitkering op te vangen, een moestuin konden nemen. Samen met de inwoners van Pingjum wil ik nu een kunstzinnige moestuin aanleggen. Zie het als een knipoog naar alle andere coöperatieve activiteiten die op dit moment in het dorp in gang zijn gezet. Ook de vrolijke en kleurrijke kunst in de tuin is van en voor de dorpsgemeenschap.’
Tijdens de eerste workshop leefden de deelnemers zich uit. Kleurrijk werkmateriaal als vilt, lint, en voile lag breed uitgespreid over de tafels. Er werd hard gewerkt en er ontstonden allerlei soorten planten zoals zeepjeskruid, maggiplantjes, hoedjeskruid en bekerplanten. Alles had een eigen handtekening. De een maakte een hele chique bloemenhoed, de ander gaf het een meer flowerpowerachtig en fruitige uitstraling. ‘Over een maand is de volgende workshop’, vertelt Klik. ‘En misschien is het leuk om in de krant te zetten dat mensen ook zelf materiaal kunnen aanleveren voor deze tuin. Vooral lege maggiflesjes, oude (kleurrijke) paraplu’s, plastic vingerhoedjes, plastic fluitjes en kleine ballen, zijn zeer welkom’. Het materiaal krijgt een verrassend tweede leven in de collectieve tuin. U kunt het eindresultaat zien tijdens de opening van de tuin of zelf met deze spullen aan de slag tijdens een workshop.
De kunsttuin wordt op vrijdagavond 8 mei geopend en maakt onderdeel uit van het kunstfestival van kunstenaarsvereniging Kunst Achter Dijken. Kunsttuin en festival zijn tot en met 10 mei geopend. Heeft u nog materiaal voor de kunsttuin, dan kunt u het inleveren bij Elske Klik, Grote Buren 36 in Pingjum. De volgende workshop is op woensdagochtend 11 maart van 9.00 tot 12.00 uur in het dorpshuis van Pingjum. Opgeven kan bij Elske Klik.