Festival Kunst Achter Dijken 2023

Op zaterdag 6 en zondag 7 mei opent het Festival Kunst Achter Dijken haar deuren. Kunstenaars en musici uit Sûdwest Fryslân organiseren elk jaar in het Friese dorp Pingjum een prachtig, laagdrempelig en avontuurlijk festival. De terrassen zijn geopend, er is een puzzeltocht voor kinderen, maar bovenal is er heel veel te zien en te beleven.

Kerken, boerderijen, schuren, het dorpshuis en enkele woonhuizen zijn ingericht als expositieruimtes en muziekpodia. Daarnaast zijn er exposities langs weg en wandelpad met prachtig uitzicht op zeedijk, akkers en weiden. Schilderijen, films, foto’s, beelden, en installaties vormen de basis van het festival. Zevenentwintig kunstenaars nemen deel aan het festival en zijn tijdens het weekend zelf aanwezig.

Ab Hofstra: fotografie
Annelies Alewijnse: Collage.

Thema: een zee van ruimte

Het thema van het festival is ‘Een zee van ruimte’. Kunstenaars laten werk zien dat geïnspireerd is op de weidsheid van het Friese landschap rond Pingjum en de Waddenkust. Maar diezelfde ‘zee van ruimte’ kan ook verwarring oproepen. Zoals in het werk van Annelies Alewijnse: ‘Gedompeld in een zee van niet weten’. Of bij de video van de wolkenrijder van Stefan Belderbos en het beeld van de Don Quichot van Jan Hofstra. De zee van ruimte nodigt ook uit tot dagdromen. Peter Hebbing nodigt iedereen uit om de eigen fantasie te gebruiken en zijn verzonnen plaatsen en steden te laten verrijzen. Maar je kunt ook elk gevoel van ruimte verliezen wanneer je wat langer in de spiegelende zilveren schalen van Elske Klik staart of naar de blauwdrukken van Yvonne Feijten.

Jan Hofstra. Schets voor beeld Don Quichot
Elske Klik: zilveren schaal
Yvonne Feijten: schetsontwerp 'blauwdruk'
Stefan Belderbos: Het is nog niet te laat. Videostill

Optredens

Op zaterdag is er een optreden van het Tango-Ensemble Astor onder leiding van Bob Driessen in  de Victoriuskerk. Daarnaast is er het hele weekend in het dorpshuis de Geluidstuin van Martijn en Marco Pieck te zien en horen. Deze interactieve muziekmachine, die je als bezoeker zelf mag bespelen, is al op diverse festivals gepresenteerd. Wie wil kan zelf een slagwerkinstrument maken en dat inpluggen in de machine. Het festival wordt op zondagmiddag afgesloten met een optreden van de band Kentucky Snake Oil in Podium Pingjum. Zij brengen een mix van Bluegrass, Country en Americana.

De locaties

Op veel plekken in en rondom Pingjum is wat te doen en te beleven. Zo staan er op het schelpenpad een aantal prachtige installaties in de buitenlucht. Aan de Riegeweg 3 is een bijzondere expositie met beeldentuin en kleine ‘bioscoop’. In de Victoriuskerk draait de film ‘de Pionier’. En in het Dorpshuis zijn er versnaperingen en kun je aan de slag met de muziekmachine. 

Locatie en tijden

Het festival is op 6 en 7 mei gratis te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Mis het niet, dit heerlijke weekend in kunstenaarsdorp Pingjum. Bij het Dorpshuis van Pingjum, Lammert Scheltesstraat 12, kun je een informatiefolder krijgen met daarop alle locaties. Ook de speurtocht voor kinderen begint daar. 

Festival Kunst Achter Dijken wordt mede mogelijk gemaakt door: