Oude Herinneringen

Dijk vol dromen brengt herinneringen over Pingjum naar boven

Kunst achter Dijken organiseert in september haar eerste iepenloftspul. In deze voorstelling over de geschiedenis van het landschap in de Lytse Bouhoeke, werken beeldend kunstenaars, acteurs en musici met elkaar samen. Op dit moment zijn de voorbereidingen en repetities in volle gang. Regelmatig kun je de in witte kleren gestoken acteurs op de Pingjumer Gouden Halsband zien oefenen. De groep acteurs komt niet alleen uit Pingjum maar uit de hele Lytse Bouhoeke en verder. Zij hebben nog nooit eerder in deze samenstelling met elkaar gespeeld. Beb van der Wijngaard uit Pingjum (80) en Géke Terpstra-Lemstra (62) uit Minnertsga hebben zich beiden opgegeven om mee te spelen. Wat deed hen besluiten om met deze voorstelling mee te doen?

Bep vertelt dat zij eigenlijk niet zo veel heeft met theater. Haar sprak in eerste instantie vooral het onderwerp van de voorstelling aan, de geschiedenis en verhalen van het landschap rond Pingjum. Zij woont nu alweer 20 jaar in het dorp en voelt zich er sterk mee verbonden. ‘Mij spreekt het aan dat Pingjum door deze voorstelling weer eens op de kaart wordt gezet. Het is zo’n mooi en bijzonder dorp.’ Als oud-lerares, zo vertelt zij, vindt zij het ook belangrijk dat de geschiedenis en verhalen over het dorp levend blijven. ‘Ik vind het mooi en belangrijk dat bijvoorbeeld die prachtige middeleeuwse dijk, de Pingjumer Gouden Halsband, tijdens deze voorstelling weer eens in de schijnwerpers komt te staan’.

Géke is geboren en opgegroeid in Pingjum. Voor haar brengt deze voorstelling allerlei herinneringen uit haar jeugd naar boven. Toen zij de presentatie van Dijk vol dromen zag tijdens het kunstfestival in mei in Pingjum, besloot zij direct om mee te doen. De theatervoorstelling sprak haar aan: ‘een beetje Oerol-achtig’, vond zij. En daarnaast sprak het vertellen van verhalen over het dorp en de omgeving haar erg aan. Dit had zij van kinds af aan al meegekregen. ‘Mijn moeder heeft vele jaren stukjes geschreven voor Halsbân, de dorpskrant van Pingjum. Zij schreef steevast over de geschiedenis van het dorp en over de verhalen die verteld werden in het dorp.  Als kind interesseerde mij het niet zo veel. Maar door deze voorstelling komen al deze verhalen weer bij mij boven. Mijn moeder wist zo veel te vertellen over het dorp. Ik vind het mooi om hier door Dijk vol dromen weer aan herinnerd te worden. Jammer dat ik niet al haar stukjes in de Halsbân heb bewaard’.

Het mooiste en spannendste onderdeel van de voorstelling is voor hen het deel op de Pingjumer Halsband. Zij zijn beiden erg benieuwd hoe het publiek hier op zal reageren. Bep: ‘Het is zo’n mooie plek: Het uitzicht, de weidsheid! Maar zelfs het geluid van de windmolen past hier prachtig omdat de voorstelling ook aanhaakt bij de actualiteit’. Géke: ‘Bijzonder vind ik dat er in dit deel van de voorstelling heel weinig wordt gesproken. Het verhaal wordt vooral met beelden en met muziek verteld. De mensen worden hier heel direct bij de voorstelling betrokken. Dat maakt het voor mij erg spannend’. Bep: ‘De hele voorstelling zie ik als een echte lofzang op Friesland en op het landschap. Een lofzang op de prachtige vergezichten, sterrenhemels en zonsondergangen. Dat is waar ik verliefd op werd toen in naar Friesland ben verhuisd.‘

Dijk vol dromen is geschreven door kunstenaar Stefan Belderbos uit Witmarsum. Hij verwerkte verhalen van bewoners uit de Lytse Bouhoeke, in het theaterstuk. De voorstelling vindt plaats op 13, 14, 20 en 21 september in Pingjum.