Jurken van oude kranten op Festival

Per jaar gooien wij zo’n 500 kilo afval per persoon weg. Een onvoorstelbare hoeveelheid. InPingjum organiseert kunstenaar Elske Klik dit jaar enkele kunstprojecten rond dit thema.

‘Als edelsmid ben ik altijd bezig waardevolle en dure materialen zoals goud en zilver’, vertelt Klik. ‘In deze projecten wil ik laten zien dat schoonheid vooral zit in de creativiteit waarmee iets gemaakt wordt. Ook van de dingen die wij dagelijks weggooien, dingen die geen waarde meer voor ons hebben, valt nog iets bijzonders te maken’. Elske Klik organiseerde al eerder een kunstproject in Pingjum waarbij afvalmateriaal werd gebruikt. ‘In 2015 werkte ik met het hele dorp aan de collectieve tuin; een tuin waarvan de planten, struiken en bloemen gemaakt werden van onder andere oude hoedjes en plastic flessen. Toen ontdekte ik dat er met bijvoorbeeld plastic flessen en bekers nog prachtige dingen gemaakt konden worden’.

Deze maand is Klik, samen met dorpsgenoten Jeannet Bartels en Trienke Abma een bijzonder naaiatelier in het dorp begonnen. De drie vrouwen hebben de handen ineen geslagen en maken de komende weken een serie van vijf bijzondere jurken voor vijf froulju uit Pingjum. Wie de komende weken door Pingjum loopt, moet niet verbaasd zijn wanneer je deze froulju in sierlijke jurken van oude kranten, plastic zakken en restjes isolatiemateriaal ziet lopen. Met achter hen aan de trotse maaksters die kijken of alles past en of de jurk draagbaar genoeg is en niet direct stuk of wegwaait.

Op 27 en 28 mei vindt er dan een feestelijke parade plaats tijdens het jaarlijkse festival van Kunst Achter Dijken in Pingjum. Dan lopen de froulju als levende kunstwerken door de straten van het dorp. Zij maken de bezoekers van het festival wegwijs uit het aanbod van muziek, theater en beeldende kunst.

Tijdens het festival gaat ook een ander kunstproject van Klik in première. Samen met het dorp werkt zij aan een kleurrijke kroonluchter, gemaakte van oude petflesjes, waarin zij de dromen, wensen en gedichten verzamelt van Pingjumers. Dit project heeft een veel langere looptijd. Hier wil Klik het hele jaar aan doorwerken. Het eindresultaat wordt in 2018 gepresenteerd. ‘Ik vind het prachtig om samen met de mensen uit het dorp deze projecten te organiseren’, verteld Klik. ‘Het kost weliswaar veel tijd, het verzamelen van al het materiaal en het schoonmaken er van. En dan moet het echte werk nog beginnen. Maar het levert prachtige resultaten op. En het maakt mijzelf en de deelnemers erg bewust van wat er allemaal wordt weggegooid. Nu wij druk bezig zijn met deze kunstprojecten gooien wij niets meer zomaar weg….’.

Meer weten over het festival Kunst Achter Dijken 2017: Klik hier voor het programma.