Ab Hofstra: fotografie
Lourens van den Akker als boer Germ en Reinder Politiek als Pake
Annelies Alewijnse - zonder titel

Festival

Op zaterdag 6 en zondag 7 mei opent het Festival Kunst Achter Dijken haar deuren. Kunstenaars en musici uit Sûdwest Fryslân organiseren elk jaar in het Friese dorp Pingjum een prachtig, laagdrempelig en avontuurlijk festival. De terrassen zijn geopend, er is een puzzeltocht voor kinderen, maar bovenal is er heel veel te zien en te beleven.

Kerken, boerderijen, schuren, het dorpshuis en enkele woonhuizen zijn ingericht als expositieruimtes en muziekpodia. Daarnaast zijn er exposities langs weg en wandelpad met prachtig uitzicht op zeedijk, akkers en weiden. Schilderijen, films, foto’s, beelden, en installaties vormen de basis van het festival. Zevenentwintig kunstenaars nemen deel aan het festival en zijn tijdens het weekend zelf aanwezig.

Thema: een zee van ruimte

Het thema van het festival is ‘Een zee van ruimte’. Kunstenaars laten werk zien dat geïnspireerd is op de weidsheid van het Friese landschap rond Pingjum en de Waddenkust. Maar diezelfde ‘zee van ruimte’ kan ook verwarring oproepen. Zoals in het werk van Annelies Alewijnse: ‘Gedompeld in een zee van niet weten’. Of bij de video van de wolkenrijder van Stefan Belderbos en het beeld van de Don Quichot van Jan Hofstra. De zee van ruimte nodigt ook uit tot dagdromen. Peter Hebbing nodigt iedereen uit om de eigen fantasie te gebruiken en zijn verzonnen plaatsen en steden te laten verrijzen. Maar je kunt ook elk gevoel van ruimte verliezen wanneer je wat langer in de spiegelende zilveren schalen van Elske Klik staart of naar de blauwdrukken van Yvonne Feijten.

De locaties
Op veel plekken in en rondom Pingjum is wat te doen en te beleven. Zo staan er op het schelpenpad een aantal prachtige installaties in de buitenlucht. Aan de Riegeweg 3 is een bijzondere expositie met beeldentuin en kleine ‘bioscoop’. In de Victoriuskerk draait de film ‘de Pionier’. En in het Dorpshuis zijn er versnaperingen en kun je aan de slag met de muziekmachine. 

Locatie en tijden
Het festival is op 6 en 7 mei gratis te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Mis het niet, dit heerlijke weekend in kunstenaarsdorp Pingjum. Bij het Dorpshuis van Pingjum, Lammert Scheltesstraat 12, kun je een informatiefolder krijgen met daarop alle locaties. Ook de speurtocht voor kinderen begint daar. 

Deelnemende kunstenaars

Annelies Alewijnse, Stefan Belderbos, Pieteke de Boer, Frans Boomsma, Pietie Buijs, Thomas Burger, Bob Driessen, Yvonne Feijten, Gerben Gerbrandy, Peter Hebbing, Ab Hofstra, Jan Hofstra, Tinie Hofstra, Gerda Holzhaus, Elske Klik, Margreet Maas, Marco Pieck, Martijn Pieck, Ellen van Putten, Albert Smit, Erik Sok, Froukje Torensma, Hans te Wierike.

Daarnaast zijn er optredens van Orquesta Astor en Kentucky Snake Oil.

Mede mogelijk gemaakt door: