Kerk van Klei

In muzikale foarstelling op lokaasje oer it lânskip, lânskipspine en it libben yn de Lytse Bouhoeke

In 2019 organiseerde vereniging Kunst Achter Dijken de experimentele muziektheatervoorstelling Kerk van Klei.  De interactieve voorstelling werd goed bezocht. Het publiek deed actief mee en gaf gehoor aan de oproep om aan het einde van de voorstelling de eigen band met het landschap en de klei te beschrijven. Men beschreef onder andere het harde werk op het land, het spelen op de akkers als kind en de liefde voor het landschap.

Het verhaal haakte aan bij de actualiteit en begon met een vergadering van Dorpsbelang over de toekomst van de dorpskerk. Gaandeweg veranderde de voorstelling in  een kleurrijk ritueel waarin samenzang een belangrijke rol speelde en de fantasie de vrije loop kreeg. Grote videoschermen brachten het landschap de kerk in. Met kostuums, verlichting en videobeelden veranderde de kerk tijdelijk in een borrelende onderwaterwereld.

Het publiek maakte volop gebruik van de uitnodiging om mee te zingen, deel te nemen aan het ritueel en persoonlijke ervaringen en verhalen over het landschap te delen. Na afloop bracht het koor een ode aan het land rondom ons.

In de voorstelling speelde het gedachtegoed van de Duitse kunstenaar en milieuactivist Joseph Beuys (1921 – 1986) een bijzondere rol. De kunstenaar verscheen tijdens de voorstelling in de kerk en bood zijn diensten aan om het Friese landschap te helen. Beuys stelt dat er in ieder mens een grote creatieve kracht huist: ieder mens is een kunstenaar. Wanneer wij deze creativiteit ten volle zouden ontdekken en aanwenden, dan kunnen wij onszelf en de samenleving veranderen en verbeteren. Zouden wij zo ook het landschap rondom ons in positieve zin kunnen veranderen en onze landschapspijn kunnen verlichten?

Video still uit de voorstelling

Kunstenaars, acteurs en koor
De voorstelling werd geschreven en geregisseerd door beeldend kunstenaar en publicist Stefan Belderbos uit Witmarsum. Belderbos regisseerde al eerder performances in kerken en schreef het script voor het iepenloftspul Dijk vol dromen in Pingjum (2014). Componist en geluidskunstenaar Martijn Pieck uit Utrecht schreef de composities voor het koor en de soundscapes voor Kerk van Klei. Beeldend kunstenaar Jan Hofstra uit Tytsjerk ontwierp een  installatie die onderdeel werd van de voorstelling. Kunstenaar Elske Klik uit Pingjum tekende voor de kostuums.

Kunst Achter Dijken organiseerde deze tweetalige voorstelling samen met koor Scheppingsgave uit Witmarsum en de Halsbânsjongers uit Pingjum. Het gelegenheidskoor stond onder leiding van Jannie Kramer-Gietema van Scheppingsgave. Zie voor meer informatie ook: www.stefanbelderbos.nl/kerk-van-klei.