Opening met Muziek, Films en Projecties

Kunstfestival “Kunst Achter Dijken” opent op vrijdagavond 2 mei met een verrassend en afwisselend programma. Zo gaan er drie korte films in première over het dorpsleven in Pingjum en worden er gedichten voorgedragen, geïnspireerd op het landschap langs de waddenkust. Daarnaast brengt het koor Genetic Choir uit Amsterdam een muzikale ode aan enkele kunstwerken uit de expositie en wordt de Victoriuskerk van Pingjum enkele uren kleurrijk verlicht met diaprojecties.

De expositie wordt om 20.30 geopend in het dorpshuis van Pingjum door cultureel ondernemer Henk Waterlander uit Witmarsum. Aansluitend kan het publiek genieten van drie korte films, gemaakt door grafisch vormgever Ernst Bernson. In zijn filmportretten toont hij het leven in Pingjum, gezien door de ogen van dorpsbewoners. In een paar minuten tijd zien we hoe het is om als kind op te groeien in het dorp. Ook krijgen we een indruk van het leven van Johannes en Alida van der Wal die samen de dagbesteding in Te Plak runnen.

Rond 21.00 uur neemt het improvisatiekoor Genetic Choir de bezoekers mee door schemerig Pingjum. Met haar zang reageert het koor op enkele kunstwerken uit de expositie. Tijdens deze tocht draagt dichteres Dien de Boer enkele gedichten voor. Dien de Boer is de organisator van het tweejaarlijkse dichtersfestival Dichter op de Deel in Exmorra. Speciaal voor deze opening draagt zij enkele gedichten voor uit haar debuutbundel die dit najaar verschijnt bij uitgeverij Palmslag.

Een bijzonder kunstwerk dat alleen deze avond is te zien, zijn de diaprojecties van beeldend kunstenaar Stefan Belderbos. Dit kunstwerk, getiteld ‘Storm’, wordt buiten op de muren van de Victoriuskerk geprojecteerd. De projecties tonen collages van oude schilderijen over storm, overstromingen en zondvloed. In deze collages krijgen de kerktorens uit Witmarsum, Pingjum, Arum, en Kimswerd de hoofdrol.

Kunstenaarsvereniging Kunst Achter Dijken organiseert jaarlijks in de maand mei een kunstfestival. Dit jaar is er een zeer gevarieerd programma met beeldende kunst, muziek en theater. De expositieplekken zijn gemarkeerd met banieren en met krijttekeningen van fantasiedieren, gemaakt door kinderen.
Bijzonder in deze tijd, is dat het festival geheel gratis toegankelijk is.
Meer informatie Inclusief PROGRAMMA

Kunstfestival Kunst achter Dijken 2014