Kunstveiling voor stichting ‘het vergeten kind’

Vereniging Kunst Achter Dijken organiseert op 9 mei een kunstveiling voor stichting ‘het vergeten kind’. Alle te veilen kunstwerken zijn te bekijken op de site van Kunst Achter Dijken. De veiling is op 9 mei in het dorpshuis van Pingjum. Oud-schaatser en schaatstrainer Jan Ykema uit Pingjum is de veilingmeester.

Elske Klik en Marja Driessens-Diessel hebben het initiatief genomen voor deze veiling. ‘Toen Marja vorig jaar met het idee kwam om een veiling te organiseren tijdens het kunstfestival in Pingjum was er net veel aandacht geweest in de media voor ‘het vergeten kind’. Ik wist meteen dat de opbrengst van de veiling naar deze stichting moest gaan’, vertelt Elske Klik.

Stichting ‘het vergeten kind’ zet zich in voor kinderen in opvangcentra in Nederland. In Nederland zijn er opvangcentra in allerlei soorten en maten, zoals de vrouwenopvang (huiselijk geweld), maatschappelijke opvang en asielzoekerscentra. Al deze opvanghuizen zijn vaak sober ingericht en er zijn weinig speelmogelijkheden voor kinderen. Deze kinderen zijn voor de meeste mensen onzichtbaar geworden. Je ziet ze niet meer en je hoort ze niet meer. Daarom noemt de stichting hen  ‘vergeten kinderen’. Jaarlijks gaat het om  30.000 tot 35.000 kinderen.

‘Wij organiseren elk jaar tijdens kunstfestival in Pingjum bewust enkele activiteiten voor kinderen’, zegt Elske Klik. Vorig jaar tijdens het festival hebben kinderen uit Pingjum prachtige krijttekeningen gemaakt op straat en dit jaar werken zij mee aan het bijzondere project ‘de kunsttuin’. Wij zijn met dit soort projecten begonnen omdat wij het belangrijk vonden dat kinderen in aanraking komen met allerlei verschillende vormen van kunst. Onbekend maakt onbemind en dat is jammer want er valt ook voor kinderen zoveel te beleven en te ontdekken. Het bijzondere aan deze stichting vind ik, dat zij de kinderen niet alleen een kindvriendelijke omgeving willen bieden, maar de kinderen ook willen activeren met allerlei activiteiten op het snijvlak van kunst en spel. Zij organiseren bijvoorbeeld dansworkshops. Rap clinics, vrolijke kindervoorstellingen, verhalen workshops en filmworkshops. De stichting organiseert allerlei creatieve activiteiten waarmee zij die kinderen helpen om te verwoorden wat er speelt in de opvang, waar ze mee zitten en waar ze van dromen’.

‘Het belang dat deze stichting hecht aan het stimuleren van creativiteit, kunst en cultuur, past helemaal bij de activiteiten van Kunst Achter Dijken’, zegt Marja Driessens-Diessel. Met onze kinderactiviteiten tijdens het festival bereiken we alleen de kinderen in Pingjum. Met de veiling kunnen we ook voor andere kinderen iets betekenen’.

Driessens-Diessel en Klik hebben de kunstenaars van Kunst Achter Dijken enthousiast gemaakt voor deze veiling. Ook hebben zij schaatstrainer en Olympisch medaillewinnaar Jan Ykema gevraagd als veilingmeester. Deze bekende Pingjumer en vlotte spreker zal de twintig kunstwerken aanprijzen en veilen. Het aanbod is even divers als het werk dat tijdens het kunstfestival wordt geëxposeerd: schilderijen, foto’s, glaskunst, beelden en sieraden. U kunt het werk bekijken op deze site, maar het is op 8 en 9 mei ook te bezichtigen in het Dorpshuis van Pingjum tijdens het kunstfestival.

De kunstveiling voor stichting ‘Het vergeten kind’ wordt op zaterdag 9 mei om 20.00 uur in het Dorpshuis van Pingjum gehouden. Zie hier voor meer informatie over de veiling en het festival.