Jongeren goed vertegenwoordigd op kunstfestival

Op vrijdagavond 6 mei opent het kunstfestival Kunst Achter Dijken weer haar deuren. Drie dagen lang laten kunstenaars, theatermakers, filmmakers, zangers, dichters en musici hun nieuwste werk zien en horen.

Jongeren zijn dit jaar goed vertegenwoordigd op het festival. Op zondagmiddag 8 mei is er in theater Waddenwyn de voorstelling ‘Achter de dijk’. 18 kinderen van de basisschool it Leech in Pingjum werkten onder leiding van theatermaker Gerda Holzhaus aan diverse vrolijke sketches waarbij zij in de huid van enkele dorpsgenoten kropen. Het landschap rondom Pingjum is het overkoepelende thema in al deze korte sketches en verhalen.

Op vrijdag- en zaterdagavond is er een extra programma met muziek, film en een rondleiding door het dorp. De wandeling voert onder meer langs lichtsculpturen en langs de sprookjesachtige verlichtte beeldentuin. Eén van de beelden op de route is gemaakt door kinderen uit het dorp. Zij exposeren hun creatie midden tussen het werk van professionele kunstenaars uit heel Friesland.

Maar dat is niet alles. Ter voorbereiding op het kunstfestival wordt er op zaterdag 23 april een workshop gegeven door beeldend kunstenaar Michel Dil. Kinderen in de leeftijd van zes tot zestien jaar oud kunnen zich hiervoor nog steeds opgeven. Michel Dil is beeldhouwer en schilder en maakte ondermeer de ‘grasboot’ op het kaatsveld in Pingjum en het beeld van de heilige Lucia voor iepenloftspul Dijk vol dromen. Daarnaast geeft hij regelmatig schilder- en tekencursussen voor kinderen.

De workshop (van 10.00 tot 12.00 uur) vindt plaats in galerie Het Bleeshuys in Pingjum. In deze workshop leren de kinderen hoe zij zelf een kort stripverhaal kunnen tekenen. De resultaten worden tijdens het festival getoond. De tekeningen zijn het hele weekend te bewonderen in het Dorpshuis van Pingjum. Deelnamekosten bedragen € 7,50. Dat is inclusief materiaal en de lijst waarin de tekening wordt geëxposeerd. Opgeven kan per email: micheldil@hotmail.com.

Het festival vindt plaats op verschillende locaties in Pingjum. Een routebeschrijving is dat weekend te verkrijgen. De toegang tot alle voorstellingen en exposities bedraagt € 3,00.

Klik hier voor het volledige programma