Hard Slag zoekt het licht tijdens kunstfestival Pingjum 2016

Slagwerkgroep Hard Slag uit Pingjum bereidt een nieuw spectaculair optreden voor. Tijdens het kunstfestival Pingjum presenteren zij voor het eerst de try out van ‘de geboorte van het licht’. Zeer toepasselijk wordt deze voorstelling geoefend in een stal: alleen de os en ezel ontbreken nog.

Kunstenaar en edelsmid Elske Klik is de bedenkster van deze nieuwe voorstelling. ‘Wij waren als slagwerk groep toe aan een nieuwe uitdaging’ vertelt zij. ‘Wij hebben afgelopen jaren veel opgetreden en vielen op een positieve manier op met onze grote drums bestaande uit olievaten. Toen wij afgelopen herfst ’s optraden tijdens het populaire wandelevenement, de Fjoertoer Egmond, ontstond bij ons het idee om iets met licht te gaan doen. Wij drumden daar bijna in het donker op het strand, slechts verlicht door een vuur. Het was stervendskoud, het regende en waaide hard. Alleen al om warm te blijven, moesten wij fanatiek blijven drummen. Wij kregen veel positieve reacties op dit optreden en bij ons borrelden allemaal nieuwe ideeën op. Wij wilden iets doen met licht en donker, en van ons optreden nog meer een show maken. Wij hebben deze OLYMPUS DIGITAL CAMERAideeën uitgewerkt en vorige week dinsdag zijn wij voor het eerst gaan oefenen in de schuur. Tussen de tractoren en aardappelkisten zoeken wij komende twee maanden naar een mooie en overtuigende combinatie van drums en een lichtshow’.

Het thema van het festival in 2016 is ‘licht’. Op vrijdag- en zaterdagavond, 6 en 7 mei, wordt het publiek tijdens een route door het dorp langs bijzondere lichtkunstwerken geleid. Op deze avonden is er live-muziek te horen en worden er grote lichtgevende vliegers boven het dorp opgelaten. ‘Het lijkt mij fantastisch om in deze setting voor het eerst onze voorstelling ‘de geboorte van het licht’ aan het publiek te laten zien en horen’, zegt Elske Klik.

Het kunstfestival Pingjum heeft dit jaar een bijzonder muzikaal programma. Naast het optreden van Hard Slag op zaterdagavond 7 mei, treedt ook de pianiste Frederique Lucanet op met haar programma Play it again Fred! Zij speelt de jazzy preludes van Kapustin. Muziek die geïnspireerd is op jazz, funk en klassiek. Mediakunstenaar Alfred Marseille verbindt de muziek met korte filmische intermezzi. Een rijkdom aan beelden die samen met de virtuoze muziek een prikkelende kijk-en luisterervaring opleveren.

Daarnaast bereidt Nieuw Atlantis een bijzonder muziektheatervoorstelling voor in samenwerking met twee koren uit de regio. Zo’n 40 zangers en figuranten nemen het publiek een stukje mee op weg naar de kust en laten hen het landschap met andere ogen zien en horen.De nieuwe compositie van Bob Driessen, getiteld Waddenwindorgel, is op zaterdag 8 mei te horen.

Het festival vindt plaats op verschillende locaties in Pingjum. Een routebeschrijving is dat weekend te verkrijgen. De toegang tot alle voorstellingen en exposities bedraagt € 3,00.

Klik hier voor het volledige programma