De Fotowandeling

De fotowandeling in Pingjum

Een bijzonder kunstproject in wording

Fotografe Renate de Backere gaat al een half jaar lang elke dag, rond hetzelfde tijdstip, naar buiten om te wandelen. Elke ochtend, weer of geen weer. Doel van de wandeling is om een foto te maken. Een foto van het landschap dat haar stemming weerspiegelt. Of, zoals zij zelf zegt, ‘Ik wil laten zien hoe verhalen en stemmingen het landschap kunnen kleuren.  Ik hoop dat mensen door mijn foto’s het vertrouwde landschap met andere ogen gaan zien en er hun eigen verhaal van maken’. 

Renate de Backere is dit moment druk bezig met de vormgeving van een bijzonder kunstproject . Tijdens het kunstfestival in Pingjum op 2, 3 en 4 mei, zet zij een fotowandeling uit. Bezoekers kunnen in Podium Pingjum een routebeschrijving ophalen en dan een wandeling maken van een half uur langs de velden en akkers rond het dorp. De wandeling vormt een mooi rustmoment tijdens het volle programma met kunst, theater en muziek in het dorp. ‘Op verschillende plekken plaats ik houten borden met foto’s er op’, vertelt zij. ‘De foto op het bord langs de weg is precies op die plaats gemaakt. Maar toch is dat niet altijd even gemakkelijk te zien’. Door de sfeer en stemming die de foto’s tonen, wordt het landschap vervormd. Daarnaast kiest de fotografe vaak voor een verrassende uitsnede, of zoomt zij in op een detail, waardoor de wandelaars het landschap met andere ogen gaan bekijken.  Alle foto’s zijn gemaakt als een snapshot op haar mobiele telefoon. ‘Het zijn momentopnamen die mijn stemming en gemoed op dat moment weerspiegelen.

De fotografe zet in mei twee routes uit. Langs elke route staan zo’n 15 foto’s. De volledige serie foto’s die de fotografe heeft gemaakt, is in Podium Pingjum te zien tijdens het kunstfestival. Tot die tijd blijft zij elke dag wandelen en fotograferen.