Overzichtsexpositie Felix Roosenstein

Kunstenaar en muzikant Felix Roosenstein uit Pingjum toont in het voormalig gereformeerde kerkje van Dagbesteding te Plak een overzicht van zijn schilderwerk. De voorbereidingen voor deze expositie zijn op dit moment in volle gang. Om al het werk een plaats te geven, worden extra expositieborden gemaakt. ‘Het publiek krijgt op zaterdag 27 en zondag 28 mei ‘een dwarsdoorsnede van mijn werk over de laatste 10 jaar te zien’, vertelt Roosenstein.

Roosenstein begon al op jonge leeftijd met tekenen en schilderen. ‘Mijn vader had, als cartoonist/illustrator allerlei tekenmaterialen die ik mocht gebruiken’ vertelt hij. ‘Op de lagere school had ik tekenles van schilder en beeldhouwer, Gerhardus Jan Adema, een in Friesland alom gewaardeerd kunstenaar en bekend van het bronzen beeld van de volmaakte Friese koe :Us Mem. Ik keek altijd uit naar deze lessen omdat ik me dan echt kon uitleven tussen alle saaie andere vakken’.
Na de middelbare school volgde de Vredeman de Vriesacademie te Leeuwarden. Na het eerste jaar stapte Roosenstein over naar de Minerva Academie in Groningen. Ook hier voelde hij zich niet helemaal op zijn plaats. Drie maanden later kon hij werk krijgen als handenarbeidleraar in de Bijzondere Jeugdzorg. Dat beviel goed. Hij vervolgde zijn opleiding op de Sociale Academie van Eindhoven. Tijdens deze opleiding bleef hij schilderen. Hij kreeg ook allerlei opdrachten voor wandschilderingen. ‘Ik kon met wisselende teams medestudenten menige sociëteit, aula, kantoor of schutting in vrolijke kleuren in de verf zetten’.

Roosenstein werkte daarna in de sociale sector, voornamelijk in Amsterdam. Hij heeft dit werk altijd gecombineerd met schilderen. Hij exposeerde zijn schilderijen o.a. in Amsterdam, Alkmaar en Bergen. Na zijn pensioen kwam er meer ruimte om te schilderen, ontwerpen en muziek te maken. Hij werd één van de initiatiefnemers van de voorstelling ‘Slauerhoff, de zee en de haven’. Een try-out van deze voorstelling met dans, muziek en gedichten was al eerder te zien in Pingjum, namelijk op het festival van 2015. Het was een groot succes. Op het komende festival speelt de band Albatros, waar Roosenstein deel van uitmaakt, muziek uit deze voorstelling.
Roosenstein is in Pingjum vrijwilliger bij Te Plak en maakte o.a. met een aantal cliënten van de dagbesteding een grote muurschildering. ‘Ik geef schilderles en musiceer samen met de deelnemers. Ik vind het bijzonder om te zien hoeveel plezier de deelnemers beleven aan het schilderen en het maken van muziek. Daar wordt ik zelf ook heel enthousiast van’.

Vanaf zaterdag 27 mei kunt u het werk van deze sociaalbewogen kunstenaar bewonderen in Pingjum. Daarnaast is er in Te Plak ook een expositie van cliënten.

Klik hier voor meer informatie over exposities en voorstellingen tijdens het festival Kunst Achter Dijken.