Kunstenaarsvereniging Kunst Achter Dijken organiseerde op 10, 11 en 12 mei een kunstweekend vol activiteiten.

Er was een grote verscheidenheid aan kunstwerken te zien: Van sieraden tot videowerken, van foto’s en schilderijen tot ruimtelijk werk van brons, steen en glas. Bijzonder afgelopen jaar was, dat zijn er beelden van jonge kunstenaars uit Pingjum te zien waren. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar maakten onder leiding van beeldhouwer Jehannes Hibma hun eigen kunstwerken.

Een korte impressie van de opening van het Kunstweekend is hieronder te zien.

Bij het nieuwe Dorpshuis in Pingjum was Vrijdag 10 mei de opening van het kunstweekend van start gaan met een optreden van de slagwerkgroep “Hard Slag” uit Pingjum. Hard Slag is een groep enthousiaste Dames allemaal afkomstig uit Pingjum . Zij zijn gestart met deze Alternatieve slagwerkgroep in 2007. Ze schrijven hun eigen muziek. Slaan op olievaten en andere voorwerpen. Repeteren elke week en hebben inmiddels meerdere optredens verzorgd.

Tevens was er een dansvoorstelling door Danstheater “Vayu” uit Leeuwarden. Danstheater VAYU, opgericht in 2012 door Jesca de Graaf en Marijn Neuman; twee jonge eigenzinnige dans- en theatermakers, die samen hun droom en passie najagen. De stijl van Danstheater VAYU is rauw, hard, energiek, experimenteel, theatraal en expressief. Het zoeken naar nieuwe bewegingstaal, uitdagingen en samenwerkingsverbanden staat centraal.

Aansluitend opende oud-voorzitter en kunstenaar Wim Zorn het kunstweekend 2013  In het nieuwe Dorpshuis van Pingjum exposeerden de meeste kunstenaars hun werk. Wim Zorn is oud-voorzitter van de Kunstroute Wunseradiel en hoewel schilderkunst een rode draad in zijn leven is, geeft Wim Zorn zich er pas sinds 1998 volledig aan over. Hij verhuist naar Friesland om zich volledig te storten op zijn grote passie: de schilderkunst.

Als afsluiting van de avond was er een spectaculair optreden van de band “Nicsz”. Vier jonge, enthousiaste en talentvolle muzikanten, dat is de band Nicsz! Bandleden Klaas, Sjoerd, Willem en Sytse combineren op hun geheel eigen wijze rock en pop met funk. Al drie jaar staan deze jongens samen op het podium en krijgen ze met hun strak gespeelde en aanstekelijke muziek het publiek tijdens optredens moeiteloos mee.

Zaterdag 11 mei waren er verschillende optredens te beluisteren en te beleven in “Te Plak”
Waaronder het duo “Made in P” bestaande uit Felix Roosenstein en Jeroen Hoogendoorn, “de Halsbânsjongens” uit Pingjum en een Orgelconcert van Frans van der Hauw op het gerestaureerde orgel met muziek en zang van Saskia Hiemstra

Zondag 12 mei waren er bij “Podium Pinjum” vanaf 13.00 uur verschillende optredens van “Smartlap tot Klassiek” met o.a. Saskia, Nynke en Bauke.

Verder ging op zondag “Museum Cats” haar deuren openstellen voor publiek. Als u een liefhebber van oude auto’s bent, dan heeft u iets gemist

[tabs tab1=”Dorpshuis” tab2=”Schuilkerkje” tab3=”Podium Pingjum” tab4=”Te Plak” ] [/tabs]