Festival Kunst Achter Dijken 2017
In 2017 bestond vereniging Kunst Achter Dijken 20 jaar. En dat werd gevierd met een bijzonder festival. Het festival werd op vrijdagavond 26 mei feestelijk geopend door Mirjam Bakker, wethouder Cultuur van gemeente Sûdwest Fryslân.
De toon voor de rest van het festival wordt gezet met de korte voorstelling Stimd Slik van Jaap Hilarides & Hendrik Elings. Voor hun voorstelling met Friestalige/Bildtse songs, gedichten en een schilderperformance, putten zij uit het gelijknamige boek waarvoor zij in 2014 de Bildtse Kultuurpriis ontvingen.
Op zaterdag trad de band YVI op. De 22-jarige singer-songwriter afkomstig uit Sneek werd in 2015 uitgeroepen tot ‘De Beste Singer-songwriter van Noord-Nederland’. Hij verzorgde het voorprogramma van Douwe Bob en de The Gospel Sessions. In Pingjum speelde hij met zijn band enkele nummers van zijn nieuw te verschijnen debuutalbum.
in het dorp exposeerden ruim 20 kunstenaars uit Sûdwest Fryslân. Van iconen tot installaties, van sieraden tot enorme abstracte schilderijen en van volledig volgeschreven vogelhuisjes tot een enorme kroonluchter van petflessen. In het Dorpshuis was de thematentoonstelling ‘Contrast’ te zien. Vrouwen, gekleed in sierlijke jurken gemaakt van afvalmateriaal, paraderen bij toerbeurt door het dorp. Zij wijzen de bezoekers van het festival de weg naar de eerstvolgende voorstelling en de mooiste exposities.
In Lokaalwerk in Pingjum was er een optreden van saxofonist Bob Driessen, pianiste Kanako Inoue en cellist Nabiel Neaimi. Zij wisselen jazz moeiteloos af met sonates van Bach. Zij speelden allen bij gerenommeerde orkesten zoals de het Iraakse Nationale Symfonieorkest (Neaimi) en het activistische orkest de Volharding uit Amsterdam (Driessen). Pianiste Inoue won samen met sopraan Bernadeta Astari in 2012 de Dutch Classical Talent Award. In Pingjum hoort u hen spelen en improviseren als nooit te voren. In het kerkje van Cornwerd kreeg dit muzikale avontuur een vervolg met een klassiek concert, van zangeres Kiyoto Tachikawa en pianiste Inoue.
Discussie was er ook op het festival. Filmmaker Jeroen Hoogendoorn toonde zijn documentaire Onderstroom, over de besluitvorming rond de windmolenparken in Sûdwest Fryslân. Een verkorte versie van de documentaire werd uitgezonden door de NPO en zwengelde een landelijke discussie aan in verkiezingstijd. Op het festival was de hele film te zien en kon het publiek na afloop vragen stellen aan de filmmaker.
Deelnemende kunstenaars
Christien van Aken (beelden), Riet Bakker (keramiek), Frederik Frans Beckmans (schilderijen en beelden), Renate de Backere (fotografie), Frans Boomsma (schilderijen), Marja Driessens-Diessel (fotografie), Marja Grieden (beelden), Jeroen Hoogendoorn (film), Elske Klik (sieraden en community art), Floor van leur (beelden), (Lokaal Werk (multidisciplinair), Wies van de Meer (schilderijen), Wietse van der Meer (kettingzaagkunst), Imke Meester (schilderijen en beelden), Froukje Torensma (schilderijen), Jan Osinga (beelden), Alwin Overwater (glaskunst), Maaike Poog (schilderijen en glasgravures), Felix Roosenstein (schilderijen) en Wim Zorn (schilderijen).