In 2016 stond het thema ‘licht’ centraal tijdens het festival van Kunst Achter Dijken. Dit thema kwam terug in de exposities, in de voorstellingen en performances, maar vooral ook in het avondprogramma. Op vrijdag- en zaterdagavond was er een rondleiding langs de lichtsculpturen in het dorp en de sfeervol verlichtte beeldentuin. Daarnaast waren ’s avonds boven het dorp de spectaculaire verlichtte vliegers van kunstenaar Albert Trinks te zien. Op zaterdagavond was er een nieuwe drum- en lichtshow (try-out) van slagwerkgroep Hard Slag uit Pingjum. In de Victoriuskerk werden twee films getoond: De Dijk van filmmaker Jeroen Hoogendoorn en Zing het land van Stefan Belderbos. In Podium Pingjum was er de performance Voelbaar licht van Annelies Alewijnse, Albert Smid en Saskia. Hiemstra.

Het kunstfestival bracht ook een verrassend muzikaal programma. Op zaterdagmiddag was de try out van het muziektheaterstuk Waddenwindorgel te zien en horen van Bob Driessen en Gerda Holzhaus (Nieuw Atlantis). Veertig zangers en figuranten vertelden en zongen op de Rommedalaan buiten het dorp over het leven aan de Waddenkust.
Pianiste Frederique Lucanet (Amsterdam) speelde op diverse plaatsen in het dorp haar programma Play it again Fred! De voorstelling, onder regie van Jeannette van Steen en mediakunstenaar Alfred Marseille, is een bijzondere combinatie van pianorecital, lecture, en filmvoorstelling. Het festival werd zondag op feestelijke wijze afgesloten door troubadour Jan Nota (Pingjum).

Een lichtkunstwerk gemaakt door jongeren uit Pingjum

Voor jongeren was er dit jaar veel te beleven. Op zondagmiddag was er in de Victoriuskerk de voorstelling ‘Achter de dijk’: 18 kinderen van de basisschool it Leech in Pingjum werkten onder leiding van theatermaker Gerda Holzhaus aan diverse vrolijke sketches waarin zij in de huid van enkele dorpsgenoten kropen. In het dorpshuis van Pingjum was daarnaast een expositie te zien van korte stripverhalen. De tekeningen zijn gemaakt door kinderen uit Pingjum.