Tijdens het festival van 2015 waren er ruim 500 bezoekers die genoten van beeldende kunst, gedichten, theater, muziek en dans. Wat opviel dit jaar waren de vele kunstprojecten in wording. De kunstenaars van Kunst Achter Dijken gaven het publiek een inkijkje in het scheppingsproces van theater- en dansvoorstellingen en het ontstaan van kunstwerken zoals een monumentale sculptuur en schilderijen.

De voorstelling ‘De zee en de havens’ van dansgroep Impuls en het orkest Albatros, was zo’n voorbeeld  van werk in uitvoering. De voorstelling met dans, muziek, zang en gedichten van Slauerhoff werd aangekondigd als een generale repetitie. Te Plak zat alle vier de uitvoeringen mud vol en het publiek was laaiend enthousiast.

Dit jaar deed ook het hele dorp actief mee aan het kunstfestival. Onder leiding van kunstenaar Elske Klik maakten de Pingjumers een Coöperatieve Kunsttuin. Klik was begin maart reeds begonnen met het organiseren van workshops in Pingjum. Dorpsgenoten brachten materialen en knipten, lijmden, haakten en lasten de bloemen en groenten in elkaar. Het project leverde veel enthousiaste reacties op.

Gluren bij de buren

Een hoogtepunt van het festival was de expositie Gluren bij de Buren aan het Kerkepad. Op het eerste gezicht zag het er vreemd uit: Twintig mensen die ’s avonds met hun neus tegen het glas door de ramen van enkele woningen gluurden. Sommigen zaten zelfs op hun knieën en gluurden door de brievenbus naar binnen. Het was een vrolijke boel: ‘Moet je hier nu eens kijken’. ‘Heb je dat gezien?’ ‘Ik moest wel even schrikken, hoor’. Het waren de verbaasde en enthousiaste reacties van de bezoekers van de expositie ‘Gluren bij de Buren’. De expositie was een initiatief van Annelies Alewijnse. Samen met haar buren maakten zij van hun woonkamers levensgrote kijkdozen. Het was één van de spraakmakende exposities van het festival.

Maar er was meer. Dichter Tsead Bruinja trad samen met Bob Driessen (sax), Oeds Bouwsma (contrabas), en Nabiel Neaimi (cello) op in Waddenwyn. Zij brachten gedichten en muziekimprovisaties over het landschap ten gehore. De Harlingse band Op Sien Plaats gaf op zaterdagavond een spetterende optreden. En geluidskunstenaar Marije Baalman liet in de Victoriuskerk haar stuk Wezen-Gewording zien en horen. Baalman is opgegroeid in Pingjum en treedt tegenwoordig door heel Europa op. Zij zet met behulp van computer en sensoren, gebaren en bewegingen om in geluid en muziek. Met Wezen-Gewording bracht zij een indrukwekkend en vervreemdend optreden naar haar geboortedorp.

Voor het eerst werd er tijdens dit festival ook een kunstveiling gehouden onder leiding van veilingmeester Jan Ykema. De opbrengst kwam ten goede aan stichting ‘het vergeten kind’. Met dit prachtige en diverse programma was er voor iedereen wel wat bijzonders te beleven. Ook dit jaar wist Pingjum haar reputatie als bruisend en creatief kunstenaarsdorp hoog te houden.