5 juni tot en met 4 juli 2021 rond Pingjum

Op 5 juni werd de Kunst Kuier geopend door wethouder Mirjam Bakker. De Kunst Kuier was een van de eerste kunstprojecten in de gemeente Sùdwest Fryslân die, na alle verboden en afzeggingen in de coronatijd, weer werd toegestaan. De Kunst Kuier werd een succes. De Kuier trok veel bezoek en er waren veel enthousiaste reacties. Het evenement bood mensen hoop en ontspanning in de moeilijke coronaperiode. ‘Betoverende Kunst Kuier rond Pingjum’ kopte de Leeuwarder Courant. ‘Corona is voorbij. Leve de kunst!’ En daar waren veel mensen het mee eens.

Gerben Gerbrandy: Sjongfammentreast (uitsnede)

‘langs het schelpenpad staan nog een paar dingen om langere tijd bij stil te staan. Bijvoorbeeld de serie mini zwart-wit portretjes ‘Sjongfammentreast’ die beeldend kunstenaar Gerben Gerbrandy het afgelopen jaar maakte in de beslotenheid van zijn huis toen hij oude cd’s terugluisterde. Ontroerend om zo’n hoogstpersoonlijk intiem coronaproject in het grote niets te zien shinen, te midden van akkers en velden…. ’.
Kirsten van Santen in de leeuwarder Courant

Ook wethouder Mirjam Bakker was zeer enthousiast. Zij plaatste, als openingshandeling, een glazen bloem in het ‘bloemenveld’ van Elske Klik en liep een ronde langs de kunstwerken. De Kunst Kuier bestond uit twee exposities waaraan 19 kunstenaars hebben meegewerkt. In totaal waren er dertig kunstwerken te zien in de openbare ruimte rondom Pingjum.

De eerste expositie langs het schelpenpad had als thema: Uit de chaos van de wereld maak je uiteindelijk iets dat van jezelf is. Het thema sloot aan bij de pandemie die onze wereld op zijn kop heeft gezet. Maar het thema vertelde ook iets over hoe kunstwerken in het atelier kunnen ontstaan. Hoe allerlei beelden, woorden, klanken en gedachten door kunstenaars worden verwerkt en samengebald tot een nieuw werk. Het thema ontstond tijdens een werkplaats van Kunst Achter Dijken waar Frans Boomsma deze tekstcollage samenstelde.

De tweede expositie, langs de Rommerdalaan, had het Friese landschap als thema. In grote omlijstingen waren zowel foto’s als beelden te zien. Het landschap met de akkers en weiden en het mooie uitzicht op de zeedijk, vormde de inspiratiebron voor de kleurrijke, poëtische en soms ook kritische kunstwerken.

‘Bij het laatste kunstwerk aangekomen draaien we ons om. Het dorp ligt inmiddels al een stukje achter ons. Dit is dé plek voor het werk van Marja Driessens Diessel en haar ‘Zicht op het cultuurlandschap Pingjum-West’. Een uitzicht waarbij onze ogen en die van de kunstenares samenvloeien tot een nieuw beeld van Pingjum’.

Janita Baron in Groot Bolsward IJsselmeerkust

Marja Driessens Diessel: Cultuurlandschap Pingjum. Foto: Janita Baron

Deelnemende kunstenaars: Tanja van Abbema, Stefan Belderbos, Dien L. de Boer en Tjitske Andriesse, Frans Boomsma, Nynke Brandsma, Marja Driessens-Diessel, Anna Akke Fopma, Gerben Gerbrandy, Peter Hebbing, Ab Hofstra, Jan Hofstra, Elske Klik, Gitta Overmaat, Alwin Overwater, Albert Smit, Bauke Terpstra, en Froukje Torensma.

De Kunst Kuier werd mede mogelijk gemaakt door: