Festival Kunst Achter Dijken in 2021

Festival Kunst Achter Dijken vindt in het weekend van 1 en 2 mei 2021 plaats in Pingjum. Het zal dit jaar anders dan anders worden. Wij gaan er als organisatie van uit dat er in die periode nog steeds coronamaatregelen van kracht zijn. Binnen deze beperkingen proberen wij op een veilige manier toch een mooi aanbod van (Friese) beeldende kunst, poëzie, en muziek te laten zien en horen. Nadat wij in 2020 het festival helaas moesten afgelasten willen wij in 2021 laten zien dat de kunst en creativiteit ook na een lock down nog springlevend zijn in Friesland.

Het thema van het festival is hetzelfde als in 2020.

Het idee voor het thema is ontstaan op een herfstavond in 2019. Kunstenaars van Kunst Achter Dijken verzamelden zich toen rond drie tafels voor een workshop van Annelies Alewijnse. Op de tafels lagen grote stapels met oude tijdschriften en een handjevol scharen. Iedereen ging aan de slag. De tijdschriften werden doorgebladerd op zoek naar beelden, patronen, kleuren en woorden. We gingen op zoek naar fragmenten uit tijdschriften die ons (onbewust) raakten, opvielen, die er uit sprongen. De knipsels werden in elkaar geschoven, bijgeknipt, en aan elkaar geplakt. Zo ontstonden er nieuwe beelden.

Collage van Annelies Alewijnse.

Sommige kunstenaars eindigden na afloop met een schets voor nieuw werk, anderen beschouwden de collage zelf als nieuw werk. Maar er werd niet alleen met beelden geschoven: ook met woorden. Er ontstonden vreemde, soms poëtische teksten, die vaak dicht aan het werk van de kunstenaars raakten. De tekst van Frans Boomsma vonden wij na afloop zo mooi en treffend dat wij deze tot het thema maakte van het festival. De vereniging wil met dit thema de aandacht vestigen op het creatieve proces dat aan een kunstwerk vooraf gaat. Hoe ontstaat een kunstwerk eigenlijk? Welke prikkels, beelden, woorden, klanken en gedachten gaan er aan een kunstwerk vooraf?

Twee buiten exposities
Om het publiek meer ruimte te geven tijdens het festival, organiseren wij dit jaar voor het eerst twee exposities buiten. Zo’n 10 kunstenaars maken speciaal voor deze exposities nieuw werk. Hun foto’s, collages, schilderijen, en gedichten worden op borden rondom het dorp getoond. Langs de Rommedalaan zal een expositie te zien zijn met beelden en gedichten rond het thema ‘het Friese landschap’. Langs het Schelpenpad zijn beelden te zien van kunstenaars die zich lieten inspireren door het thema van het festival. Beide exposities worden geopend tijdens het festivalweekend en zijn daarna nog de hele maand mei te zien.

Workshops voor kinderen
Het festival gaat dit jaar nadrukkelijk niet alleen over de creativiteit van kunstenaars. Joseph Beuys, die ten tonele werd gevoerd tijdens de voorstelling Kerk van Klei zei het zo: ‘Yn elk minke skûlet in keunstner. Yn elk minske húsmannet in ûnberonge kreativiteit. De keunst is om dit godlik geskink ek de romte te jaan en te benutsjen. Kunst Achter Dijken wil ook de bezoekers van het festival de ruimte geven om de eigen creatieve kracht te ontdekken. Als de corona maatregelen het toelaten willen wij tijdens het festival diverse workshops organiseren. Bij de Nije Trije worden dan allerlei workshops voor kinderen gegeven. Elk kind, of het nu van muziek, kleien, of tekenen houdt, kan hier zijn eigen creativiteit ontdekken en ontwikkelen.

Een mooi voorbeeld van zo’n workshop is ‘Spelen in de band; Kinderen maken hier kennis met alle instrumenten in een band. Ze leren op een speelse wijze zingen en gitaar, basgitaar, toetsen en drums spelen. De docenten Emilie Blom van Assendelft, Monique Bakker en Mats Voshol schrijven over de workshop:  Vooral het plezier in muziek maken is belangrijk. We beginnen de workshop met een kort spel om op te warmen en gaan ze daarna leren een lied met elkaar te spelen. Ook als kinderen geen instrument beheersen, kunnen zij deelnemen.

Naast deze activiteiten zijn wij nu nog druk bezig met de organisatie van allerlei bijzondere exposities en muziekoptredens. De muziekoptredens zullen dit jaar vooral buiten worden gegeven. Op de site van Kunst Achter Dijken en op facebook houden wij u op de hoogte van de voortgang. Wordt vervolgd.

De buiten exposities en workshops voor kinderen worden dit jaar mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van: